InterTwined, Paviljoen Welgelegen, Haarlem

zaterdag 04 november 2017
InterTwined, Paviljoen Welgelegen, Haarlem

4 november 2017 - 12 januari 2018  zie ook www.haarlemssieraadcollectief.nl

 

 

foto:Donald van Hasselt

Floor Max (1959)

 

Over 10-jarig HSC project InterTwined, 2017

Het prachtige Paviljoen Welgelegen heeft mij op verschillende manieren geïnspireerd. Sinds 1930 fungeert Paviljoen Welgelegen als Provinciehuis voor Noord-Holland en dit was een groot deel van de vorige eeuw de werkplek van de man, die voor ons Opa Haarlem was. Mijn Opa controleerde de financiën van de gemeenten.

Om hier ruim 25 jaar na zijn dood te exposeren, vind ik heel bijzonder en bevestigt mijn idee dat familiegeschiedenissen altijd doorgaan maar vaak niet zo als je verwacht.

Het werk dat ik gemaakt heb, bestaat uit drie delen en heeft meerdere invalshoeken. De gebruikte materialen verwijzen rechtstreeks naar veel voorkomende materialen in het gebouw. Metaal, leer, glas en textiel vind je terug in kroonluchters, behang, tapijten en gobelins. In mijn zoektocht naar heldere vormen met een logische opbouw kom ik vaak terecht bij de plantenwereld en de architectuur.  De neoclassicistische bouwstijl van Paviljoen Welgelegen en de rijke decoraties hebben een belangrijke rol gespeeld bij de vormgeving van mijn werk voor deze tentoonstelling. Overvloedig, rijk en vol.

De geschiedenis van het gebouw, met haar veranderde functie door de tijd heen, ligt als concept aan de basis van mijn werk. Van particulier verblijf van de vermogende bankier Henry Hope, naar woonplek van koning Lodewijk Napoleon, tot onderkomen van het provinciaal bestuur. Van heel privé naar van ons allemaal, van particuliere rijkdom naar gedeelde voorspoed.

Het werk, HOPE, is vernoemd naar Henry Hope, de grondlegger van paviljoen Welgelegen, verwijst naar de 'blauwe kamer' en is niet te koop.

Mijn werk, WEALTH straalt rijkdom uit, wordt het liefst gedragen en gezien en is onbetaalbaar.

En PROSPERITY is een provinciaal met allure, draagt elementen van het gebouw en vertegenwoordigt weelderige  luxe voor iedereen.

 

 

Hope website       hope bij intertwined

 

HOPE, kraag, rvs, glas, papier 

Wealth website        weath van rein

 WEALTH, messing, glas, leer                                 In houten presentatiedoos (met dank aan Rein Max)

 

Prosperity website                            

PROSPERITY, provinciaal, 100% zijde