HEXAGOON collectie

dinsdag, 23 juni 2015
HEXAGOON collectie

HEXAGOON collectie 2015

 

 

 

Venster, zilver, koper, handbedrukt vilt

HEXAGOON Toelichting bij het nieuwe werk van Floor Max                         

Het begon een paar jaar geleden met de vondst van een verlaten wespennest in de schuur van ons vakantiehuisje. Het was verdroogd en verlaten. Een paar kleine wespjes waren nog bezig uit het nest te kruipen toen de tijd werd stilgezet. In eerste instantie was ik ontroerd door het beeld van het gestolde leven van de jonge wespen. Dit bevroren moment voert je terug in de tijd. Een gegeven dat ik ook in mijn herbariumserie uitwerkte. Ik fotografeerde het nest en hing de foto’s in mijn atelier. De emotie verdween naar de achtergrond en ik raakte steeds meer gefascineerd door de opbouw van het nest. Het frappeerde mij hoe sterk en toch fragiel, stevig en tegelijkertijd kwetsbaar het is. De honingraat structuur zorgt voor stevigheid in het, uit flinterdun papierachtig natuurlijk materiaal opgebouwde, nest. De vorm is ontstaan door noeste arbeid en wordt vanuit het niets opgebouwd. Gemiddeld heeft een wespennest een doorsnee van 25 tot 35 cm. Er zijn echter ook nesten gevonden van anderhalve meter doorsnee.

bulb kleinBULB, hanger, koper, vilt, 2015

De honingraat zat in mijn hoofd, opeens zag ik de vorm overal. Ik raakte gefascineerd door vormen zoals het wespennest en ook de opbouw van het oog van een mier blijkt uit zeshoeken te bestaan. Een consequente logische constructie zowel in opbouw als in de uitvoering. Helder, geraffineerd en oersterk.

 In de natuur én in de ontworpen wereld om mij heen, overal zag ik opeens de zeshoek. De opbouw van dik karton, een tegelpatroon in een keuken, boekenkasten, een lamp, hekken en de tafel waar ik aan zat te vergaderen. Allemaal volgens een honingraat structuur, de zeshoek, de hexagoon.

Zeshoek komt voor in alle vroege culturen. De Christelijke, de Joodse en de islamitische cultuur en bouwkunst. Interessant vind ik hoe een geometrisch gegeven wordt uitgewerkt binnen deze verschillende culturen. De zeshoek, ontstaan vanuit de archetypische vorm, de driehoek, is een terugkerend gegeven in gebouwen uit de Neogotiek, de islamitische bouwkunst en in de moderne architectuur, overal kom je de zeshoek of afgeleide vormen daarvan, tegen.

Ik besloot letterlijk te gaan bouwen en de zeshoek als uitgangspunt te nemen voor een nieuwe serie sieraden.

F-Max Rijkshanger 2015 foto Floor Max kleinRijks, hanger, zilver, koper, vilt, 2015

In het najaar van 2013 toen ik het gerestaureerde en heropende Rijksmuseum in Amsterdam bezocht, viel mijn oog weer op de zeshoek. Zowel in de constructie als in de decoratie van het Rijksmuseum kwam ik zeshoek of een afgeleide vorm, zoals een bloem met zes blaadjes, tegen .

 Ik nam een rondje en zes ringen als start voor een serie sieraden.

 De focus was bouwen/construeren en de sfeer moest het Rijksmuseum weerspiegelen. De mogelijkheden van deze constructie leken eindeloos. Zoveel manieren om te variëren, in kleur, grootte, materiaal, verhouding en in sfeer. Ik maakte een serie sieraden waarbij de constructie, de vorm en de decoratie samenvielen. De vorm volgde de logischerwijs uit de constructie en de gebruikte elementen. De gebruikte materialen, koper en vilt weerspiegelen de sfeer en de neogotiek van het Rijksmuseum.

Het bleek het begin van een zoektocht door de architectuur en ik kwam terecht in alle tijden, in vele windstreken en bij verschillende facetten uit de architectuur. Van oud naar nieuw, Van Oost naar West en van plattegrond naar glas in lood vensters.

ring oost wit kleinMoskee ring, leer, zilver, koper, 2015

In de Arabische wereld vond ik moskeeën met traditionele kenmerken  zoals geometrie, symboliek en decoratie. Maar ook gewoon in Haarlem waar de Selimiye Moskee staat, een nieuw modern gebouw met een opvallende glazen koepel. Hij is opgebouwd uit 40 driehoekige ( met elkaar zeshoeken vormend) groene glaspanelen.

F-MaxGilded Dome collier foto Floor Max webprint kleinGilded Dome, verguld leer, zilver, 2015

 De zeshoek staat voor mij voor verbinding. De feitelijke verbinding én het figuurlijke verbinden. Verbinden van verschillende mensen en culturen, van verschillende geschiedenissen en verhalen.

Constructie staat niet alleen voor het letterlijke bouwen maar verwijst ook naar constructie van concepten  en verhalen. Zoals gebouwen ook een weerslag zijn van de ideeën van de tijd waarin zij gebouwd zijn.

Mijn manier van werken is onderzoekend. Ik lees, ik maak materiaalproeven, verzamel beeldmateriaal, maak ruimtelijke schetsen, prototypes en al spelenderwijs ontstaat er een collectie.

Ik werk het liefst als een schilder, elk werk roept het volgende op. Het is een proces van trial and error. Jezelf vragen stellen en al werkend met materiaal de mogelijke oplossingen onderzoeken.

Deze serie sieraden is een momentopname van mijn  zoektocht in materiaal. Ik heb verschillende materialen gecombineerd zoals vilt en metaal en leer en zilver. Uitgangspunt hierbij is dat beide materialen tot hun recht komen, zij elkaar nodig hebben en met elkaar een sterke vorm maken.

Broches die verwijzen naar Moorse tegelvloeren in Granada, ringen als moskeeën en hangers die verwijzen naar de kathedraal van Chartres en vergulde koepels als collier.

F Max Granada broches foto Floor Max klein voor emailGranada, broches, koper, vilt, 2015

st catharina kleinSanta Caterina, collier, koper, vilt, 2015